Inilah 7 Khasiat AJAIB Air Rendaman Kurma Yang Orang TIDAK TAU!

Posted on

Sumber berkata: air nabeez nie kegemaran rasullah s. a. w. nabi hendak rendam sebagian butir kurma ataupun kismis (salah satu) di dalam air buat semalaman (dalam sisa bertutup) minum air rendaman kurma tu diwaktu pagi. air tu nabi minum dan juga buah kurma yang dah lembik tu, nabi telan sekali. oleh itu air nabeez nie dikatakan bagaikan sunnah nabi. Sangat banyak manfaat kurma yang jadi sunnah rasullah s. a. w. ini.

Nabi muhammad saw bersabda: “rumah yang tidak terdapat kurma di dalamnya, hendak menimbulkan penghuninya kurang sihat”. nabi muhammad saw bersabda: “berilah santapan kurma pada perempuan yang berbadan dua saat sebelum ia melahirkan, karena yang demikian itu hendak menimbulkan anaknya jadi seseorang yang sabar dan juga bertaqwa (bersih hatinya) ”.

Sabda rasulullah saw : “barang siapa yang makan pagi dengan 7 butir kurma ajwah, hingga tidak hendak mencelakainya toksin dan juga sihir dihari itu”. (riwayat shahih al – bukhari)

Dari segi kesihatan badan tubuh, kurma telah dibuktikan bagaikan:

1. pemberi dan juga pemulih tenaga (ini antara karena kita disunatkkan memakan kurma sebaik berbuka puasa)
2. besar isi fiber ~ mengelakkan kolestrol jahat dari terkumpul di dalam tubuh. amat bagus dalam mengelakkan wasir (ataupun meredakan dan juga memulihkan diri dari wasir)
3. pemberi zat besi yang amat bagus.
4. kaya pottassium ~ berarti dalam penjagaan jantung dan juga memantapkan tekanan darah

Manfaat air nabeez

Air nabeez nie merupakan minuman berakali, yang sanggup membantu membuang asid dari perut dan juga sistem pencernaan tubuh. pula menolong tubuh buat menghilangkan olahan racun dari tubuh. dalam ertikata lain bagaikan detox. diakibatkan air nabeez nie besar kandungan fiber, dia sanggup menolong proses pencernaan yang baik dan juga tingkatkan / menajamkan fikiran. supaya kita tidak gampang kurang ingat. amat bagus buat memulihkan lemah tenaga batin.

Trik membikin air nabeez

Rendam sebagian butir kurma (seelok2nyer bilangan ganjil) ke dalam air masak dalam jug air / gelas. seelok2nyer terbuat waktu petang / malam, dan juga yakinkan jug air / gelas tu bertutup. keesokkan paginyer (dalam 8 – 12 jam selepas direndam) , air tu bole diminum dan juga buah kurma yang telah lembut tu dimakan begitu sahaja.

1. tuangkan air minuman ke dalam gelas saat sebelum tidur.
2. rendam kurma dalam air minuman tersebut..
3. minum air rendaman dan juga makan kurma itu keesokan paginya saat sebelum makan.

Kurma yang elok dipakai merupakan kurma ajwa. tetapi kalo takde kurma ajwa ~ sebarang kurma lain juga boleh.

Pantang larang dalam membikin air nabeez, cuma pakai salah satu daripada buah2an pada satu2 masa. tidak boleh gabungkan kurma dan juga kismis buat membikin air nabeez. maksudnyer kena buat dalam 2 sisa yang berasingan bahwa nak minum nabeez kurma dan juga nabeez kismis. air nabeez nie kalo ditaruh di dalam peti ais ~boleh tahan 1 – 2 hari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *